Skolbarn berättar om Aspö
På Aspö finns det ganska mycket att göra. Man kan till exempel gymma. Det är ganska tyst på Aspö. Det finns en målarkurs. Det finns en skola som heter Aspö skola. Det finns tennisbanor. Det finns brandkår. Det finns en affär och en kyrka.
Det är lugnt. Det är mycket djur och sol. Det finns fina blommor. Det finns skog. Det finns mycket fina barn och vuxna. Man måste dricka så mycket vatten för det är så soligt. Det finns världens bästa skola. Det finns fina hus. Det finns museum. Man kan åka båt och fiska. Inte så mycket trafik. Världens bästa ö. Det finns bra lärare !!
Aspö är en ö så man måste åka dit med färja eller en annan båt. Färjan går ganska långsamt, då kan man prata med sina kompisar eller titta på havet. På Aspö är det inte så mycket trafik. När färjan kommer kan det vara många bilar på vägen. Det är ganska tyst på Aspö och det kan vara skönt om man gillar tystnad.
Det finns ganska många badplatser, så det är inte så mycket folk på badplatserna. Man behöver inte trängas. Som barn får man röra sig ganska fritt hemifrån om man bor på Aspö.
Eftersom Aspö är en ö finns det mycket vatten runt omkring. Vi tycker att det är fint här på Aspö. Det är nära till fisket, man får mest abborre men man kan få andra fiskar också.
Det finns en affär, en kyrka med församlingshem, en ambulans och en brandbil. Vi kan gå på seglarkurs, målarkurs och skytte. Vi kan rida också på ön.
Det finns en skola och en förskola här. På skolan går det 37 barn just nu i klass F- 6. Det finns 3 ganska små klasser. På en liten skola är det inte så mycket barn. Man kan få hjälp lite snabbare. Vi kan bygga väldigt många kojor på rasterna. Vi kan spela fotboll och leka i lekparken. Vi är snälla mot varandra.
Inte lika mycket prat. Man hjälper om man behöver hjälp. Här har vi respekt åt andra. Här är alla lika mycket värda. Man behöver inte stressa. Här på Aspö finns det ett jym. Här är alla snälla. Vi lyssnar på den som pratar.
Aspö är bäst, vi välkomnar alla till och med från andra länder. Vi har en fot-bolls-plan, vi har en lek-plats.
Det är lugnt och det är mysigt att bo här. Aspö är en liten ö och det finns många snälla människor. Det är mycket skog här. Det finns en skola som har jättebra fröknar. Det kanske inte finns så mycket man kan göra här men man kan få mycket kompisar. Det kanske finns något att göra, till exempel skytte och fotboll. Det finns en kyrka och ett församlingshem där det också är snälla fröknar. Aspö kanske inte är litet, det beror på hur man se det. Jag ser Aspö som min drömö.
Detta är bra med att bo på Aspö. Jag tycker att det är bra att bo på Aspö för att det är så lugnt här ute. För att det är inte så mycket barn och det är oftast skönt. Vi har inte häller så mycket trafik. Oftast inga bråk, för att om man har varit i stan. Då så är det så skönt och lugnt att komma hem till Aspö. Och vi har en skog väldigt nära skolan så vi kan leka där. Vid skolan har vi även en fotbollsplan en lekpark, och en tennisplan. På sommaren har vi tennisskola på tennisplanen. För att komma till Aspö så får du åka med en gul färja. Och så finns det många fina och sköna badplatser att svalka av sig vid. Vi har en superstor skog som vi brukar gå promenader i. Man får gå nästan överallt. Vi har en golvplan ut mot Ryd, och en kyrka mitt emot. Och sedan en till fotbollsplan vid färjeläget. Du kan fiska också. Aspö vill jag bo hela livet och aldrig flytta här ifrån.
Den personliga skolan
Aspöskolans verksamheter förskola, skola och fritidshem har ett unikt läge i skolhuset mitt på Aspö i Karlskronas skärgård. Närheten till skogen och havet blir ofta förekommande inslag i det pedagogiska arbetet i alla våra verksamheter.
Mat lagad med kärlek
I köket arbetar en kock som lagar maten från grunden. Köttet är alltid svenskt och minst 50% av råvarorna är ekologiska. Läs mer på kocken Mathz sida.
Vi lär ut Skärgårdskunskap
Skolan består av två åldersintegrerade klasser år F-3 samt år 4-6. Här lär vi barnen att samarbeta och hinner med att se varje elev varje dag i våra förhållandevis små grupper. Skärgårdskunskap är ett av skolans prioriterade mål, med återkommande temadagar varje termin.
Fritids
Fritidshemmet är för barn från 6-12 år. Vi kopplar läroplanens mål på ett kreativt, entreprenöriellt lustfyllt sätt till verksamheten.
Föräldraråd
Föräldrarådet träffas en gång per termin för att underlätta samarbetet mellan skola och hem. Rådet består av representanter från de olika årskurserna, en pedagog och rektor.