Skip links

Hej från Aspö, det är kocken som talar

Född o uppvuxen i Nedre Norrlands pärla flyttade jag ner till Karlskrona för att tjänstgöra i Flottan. Där blev jag kvar som yrkesofficer i 17 år.
Ville sen bli något som alltid funnits i mig – kock. Så jag tog en utbildning på två år och blev anställd på kommunen. Där blev jag på gymnasiet i 15 år.
För tre år sen var det dags att göra något annorlunda. Jag bytte 1500 gymnasieelever till 50 Aspöbarn i varierande storlekar och har inte ångrat mig så här långt!
Mat är roligt tycker jag. Ännu roligare är när andra tycker om mina kreationer, och det verkar som dom gör det.

Här kommer några utvalda recept

Krämig ost och skinksås

Tärna skinka alternativ bacon
Ostcreme alt färskost grönmögel
Gul lök (hackad)
Mjölk
Smör
Mjöl

1. Fräs lök i smör
2. Gör en vitsås
3. Lägg i skinka och ost
4. Smaka av med salt o vitpeppar

Servera med pasta


Purjo- och potatissoppa

12 potatisar.  Skiva
3 lök. Skiva
6 purjo. Skiva
3 liter vatten  buljong (Höns)
6 msk grädde alt CF

1. Fräs i smör
2. Häll på buljong
3. Koka tills potatisen är sönderkokt
4. Vispa sönder o slät
5. Späd med grädde
6. Smaka av

Bräck strimlad skinka att toppa med


Morotssoppa / KHK-soppa

800 gram morot
150 gram potatis
2 gula lökar
Timjan
3 liter buljong  grönsak
2 dl CF alt grädde
2 dl mjölk
2 vitlöksklyftor

1. Fräs morot, lök, potatis och vitlök med timjan i smör
2. Slå på biljong
3. Koka mjukt
4. Mixa slät
5. Tillsätt CF/grädde
6. Späd med mjölk vid behov
7. Smaka av

Skiva smal frukostkorv i slantar/puckar

Västeråsbiff

2,5 kg röda linser
8,5 kg köttfärs 10 %
(helst av naturbeteskött)
2,5 dl majsstärkelse
10 msk svensk senap
2,25 kg ägg (36 st)
7 msk riven pepparrot
350 g smörgåsgurka
75 g salt med jod
8 g svartpeppar

1. Koka och mixa linserna
2.Blanda allaingredienserna till en jämn smet. Om smeten är för fast, späd med vatten
3. Forma färsen till till pannbiffar eller till köttfärslimpa.
4. Stek i ugn i cirka 175 grader, till en innertemperatur på 72 grader


Gurkspagetti

2 kg gurka
3 kg skalad morot
4 dl saft av citroner
100 g salt
1,3 dl socker
4 dl hackad persilja
6 kg spagetti

1. Dela gurkan och strimla den.Strimla morötterna och
blanda med gurkan eller servera bredvid.
2. Blanda citronsaft med salt och socker. Häll blandningen över
gurkan och morötterna. Rör ned persilja och ställ i kyl.
3. Koka spagettin och blanda med gurkblandningen vid servering
4. Servera gärna med gräddädelsås, lingonreduktion och ugnsrostad finhackad purjolök


Texas biff chili

Nötkött  (högrev) tärna
Gul lök tärna
Rotselleri tärna
Morot tärna
Bönor (vita alt kidney)
Krossad tomat
Vitlök
Chiliflakes
Honung
Spiskummin

1. Bryn kött – lök – morot – selleri – i smör
2. Häll på tomat – vitlök – spiskummin – chili
3. Sjud färdigt
4. Lägg i bönor (färdiga)
5. Smaka av med honung, salt och peppar

Servera med ris alt bulgur